A szoptató anya nem csak saját szükségleteinek a kielégítése miatt étkezik, de gyermeke helyett is ő veszi magához a szükséges tápanyagokat, ezért étrendje különbözik az átlagos emberek étrendjétől. |
Örömmel tapasztaljuk, hogy vannak ünnepek, amelyek nem kikopnak a köztudatból, hanem inkább új életre kelnek. A Márton-nap is egyre divatosabb, de mi is a háttere az ekkor ünnepelt szokásoknak?
Jártál mostanában étteremben? Ha igen, biztosan tapasztaltad az árak brutális emelkedését az utóbbi hónapokban. 2022. februárjában a szakértők 20-50%-os áremelkedést prognosztizáltak. Végül ezt sikerült jóval meghaladni. Az áremelkedés elérte néhol a 100%-ot is. Mi lehet ennek a hátterében?
Az ínyencség először is igényességet jelent! Nem eszünk meg akármit!
Az impulzusvásárlás egy civilizációs betegség, amely valamilyen mértékben mindannyiunkra jellemző, de tudatossággal és önfegyelemmel féken lehet tartani.
Döbbenetes adatok láttak napvilágot nemrég, melyek feltárják az egész világot sújtó pandémia és a testsúlyproblémák közötti összefüggéseket.
Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy étteremben semmi másra nem vágyott jobban, mint egy főzelékre, valami feltéttel, de az étlapon nem szerepelt ilyesmi, csak csupa kifinomult, bonyolult, úri étel. Miért ne lehetne a főzelék teljes jogú tagja akármilyen puccos étterem repertoárjának?
A nyári melegben a rossz döntések a táplálkozás terén nem csupán kellemetlen ízélményeket, de akár egészségünkre nézve veszélyes helyzeteket is teremthetnek. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.
Előző cikkünkben általános tudnivalókat gyűjtöttünk össze a vitaminokról. >>>
Most pedig nézzük, hogy mit érdemes tudni az egyes vitaminokról név szerint!
Egészségünk érdekében nem csak az alapvető tápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsír) szükséges bevinni a szervezetünkbe, de kis mennyiségben egyéb anyagokra: vitaminokra és nyomelemekre is szükség van. Ezekről a kiegészítő tápanyagokról már mindenki hallott, de nem biztos, hogy pontosan tudjuk, hogy melyik mire jó, és milyen ételben található.
A járvány kezdete óta szárnyalnak az ételkiszállító cégek. Nincs ezzel semmi gond. Az átrendeződő gazdaságnak sajnos mindig vannak vesztesei, de nyertesei is. Amióta kevésbé járunk étterembe, a vásárlók egyre többször veszik igénybe a kiszállítást mint lehetőséget, és az éttermek, kifőzdék igazodnak ehhez az igényhez.
Az utóbbi időben sem csitul a vita, hogy melyik a jobb: a szegedi vagy a bajai halászlé? A vitában való kellően vehemens részvétel a lokálpatrióta identitás fontos tápláléka. A vita másik megközelítése úgy hangzik: melyik az eredeti?
Egy ideje már a Pokerfood étlapján is szerepel olyan étel, melynek egyik összetevője a tofu. Lehet, hogy sokan ettek már tofut, sőt az is lehet, hogy nagyjából tudják, hogy mi az, ennek ellenére érdemes megismerni a készítésének a pontos folyamatát.
A kalória az egészséges étrenddel kapcsolatban az egyik legjellemzőbb kifejezés. De tudjuk-e, hogy mit jelent pontosan, és hogy mennyi az optimális kalóriabevitel?
A vegán étrend egyre népszerűbb. Ők a hardcore vegetáriánusok, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, tejet és tojást, sőt még mézet sem. Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek az étrendnek?
Hogyan melegítsük újra az ételeket szakszerűen?
Mi mást adhatna ajándékba egy ebédszállító cég karácsonyra, mint receptet? Fogadjátok szeretettel! Próbáljátok ki az ünnepek alatt! Miért ezt a receptet választottuk? Mert nagyon egyszerű, gyors, egészséges és mégis hamisítatlan karácsonyi hangulata van.
Valóban élhetünk 120 évig, ha helyesen táplálkozunk? Vagy nem elegendő a helyes táplálkozás, és más szabályokat is be kell tartani? Egyáltalán akarunk-e 120 évig élni?
Még ma is gyakran hallunk olyan reklámokat, melyek azt mondják, hogy "vegye be ezt-és-ezt a gyógyszert, ha nehéz, fűszeres ételeket fogyasztott, és elmúlnak a panaszai"... Hogy is van ez a fűszeres ételekkel? Gyomorpanaszokat okoznak? Itt valami nem stimmel!
A cukkini Közép-Amerikából származik, de mára már az egész világon elterjedt. Rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható, ám nem ez az egyetlen érv, amiért érdemes menün tartani!!
Cikkünkben összehasonlítjuk, hogy mi a különbség az "előre rendelős" és az azonnali rendelést lehetővé tevő ebédszállítók működése között. Nem rejtjük véka alá: véleményünk szerint az azonnali rendelés komoly környezeti terhelést von maga után.
Nálunk is egyre elterjedtebbek a szabadtűzön sült húsételek. Igen ám, de fontos tisztán látni az egyes grillezési eljárások közötti különbséget! Egyáltalán lehet-e mindet grillezésnek nevezni?
A kukába szemetet szoktunk dobni, legalábbis a normális ember. És eléggé őrültnek, vagy legalábbis nagyon gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy valaki pénzt dobáljon a kukába, majd barátságosan integessen a kukásautónak, miközben elviszi a pénzünket a szeméttelepre. Ráadásul még a szemétszállítás sem ingyenes. Nos, a helyzet az, hogy mi magyarok vagy nagyon őrültek vagyunk, vagy nagyon gazdagok, mert évente körülbelül 500 milliárd forintot dobunk ki a szemétbe. Nézzük, hogyan jön ki ez az összeg!
Az új évet illik úgy kezdeni, hogy az ember végiggondolja, mit szeretne másképp csinálni, mint az előző évben. Lássuk, melyek a leggyakrabban megfogalmazott újévi fogadalmak?!
A karácsonyi időszak legkedveltebb itala a forralt bor. Több mint ital, hiszen egyre inkább szimbólummá válik: a meghittség, a befelé fordulás, a hideg téllel dacoló melegség szimbóluma. És mint minden szimbólumnak, a forralt bornak is jár a megfelelő körítés, hogy megadjuk a módját a fogyasztásának!
Manapság a karácsony már sokkal inkább az ajándékozás kényszeréről, az ajándékok utáni rohangálásról, a vendégvárásról, főzésről, és a vendégek utáni elpakolásról szól. Hogyan segíthet a Pokerfood megteremteni a stresszmentes karácsonyt?
A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel. Mifelénk is elterjedt az utóbbi időben, de történt egy kis nyelvészeti malőr...
A balkán legjellegzetesebb ételei a darált húsból készült, grillezett húspogácsák, kolbászocskák. Ezeket Romániában micsnek hívják, a volt jugoszláv utódállamokban pedig csevapcsicsának illetve plyeszkavicának. Ha még keletebbre megyünk, akkor kebab a neve. De miből készülnek és mi a különbség közöttük?
Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy az idén jól megy a Balaton környéki vendéglátóhelyeknek, de a hivatalos statisztikák is azt mutatják, hogy tele a tó. Ami a legfeltűnőbb azonban az az, hogy elérte a gasztroforradalom a magyar tengert. A minőség tényleg sokat fejlődött, a sok hangzatos duma viszont idegesítő.
- 1 / 3
- következő ›